1. #1
    Unregistered

    Provide Railways recruitment question papers?

    railway recruitment question paper

  2. #2
    liku.star liku.star is on a distinguished road
    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    148

    Re: Provide Railways recruitment question papers?

    RRB (Railway Recruitment Board) Exam 2005 Solved Question paper


    1. Abhinav Bharat was organized by
    (a) Bhai Parmanand
    (b) Khudiram Bose
    (c) Vir Savarkar
    (d) None of these
    Ans: ( c ) Vir Savarkar


    2. On 22nd December, which of the following places has the
    largest day and shortest night ?
    (a) Melbourne
    (b) Moscow
    (c) Madrid
    (d) Chennai
    Ans: ( a ) Melbourne


    3. High pressure subtropical calm belts known as ?Horse
    Latitudes? lies between
    (a) 00 and 150
    (b) 200 and 250
    (c) 300 and 350
    (d) None of these
    Ans: ( c ) 300 and 350


    4. Zimbobwe was formerly known as
    (a) Rhodesia
    (b) Mali
    (c) Namibia
    (d) Zanzibar
    Ans: ( a ) Rhodesia


    5. Which of the following pairs is correct ?
    (a) Bonn - Danube
    (b) Baghdad - Tigris
    (c) Rome - Seice
    (d) Paris - Tiber
    Ans: ( b ) Baghdad - Tigris


    6. The canal joining Baltic Sea to North Sea is
    (a) Kiel Canal
    (b) Suez Canal
    (c) Panama Canal
    (d) None of these
    Ans: ( a ) Kiel Canal


    7. Which of the following rivers does not form any delta at
    its mouth ?
    (a) Cauvery
    (b) Mahanadi
    (c) Godavari
    (d) Tapti
    Ans: ( d ) Tapti


    8. Srinagar is situated on the bank of the river
    (a) Ravi
    (b) Sutlej
    (c) Jhelum
    (d) Chenab
    Ans: ( c ) Jhelum


    9. The Shompens are the tribal people of
    (a) Andaman
    (b) Nicobar
    (c) Lakshadweep
    (d) None of these
    Ans: ( b ) Nicobar


    10. Match the following
    A. Manas I. Hangul
    B. Dachigam II. Elephant
    C. Mudumalai III. Tiger
    D. Kaziranga IV. Rhinoceros
    A B C D
    (a) I II III IV
    (b) III I II IV
    (c) II IV III I
    (d) I III IV II
    Ans: ( b ) III I II IV


    11. In India, Plan holiday was after
    (a) China-India war of 1962
    (b) Draught of 1966
    (c) Pakistan war of 1971
    (d) Pakistan war of 1965
    Ans: ( b ) Draught of 1966


    12. Which of the following is not a ?Free Trade Zone? ?
    (a) Kandla
    (b) Mumbai
    (c) Visakhapatnam
    (d) Trivandrum
    Ans: ( d ) Trivandrum


    13. The least perfect square number which is divisible by 3,
    4, 5, 6 and 8 is
    (a) 900
    (b) 1600
    (c) 2500
    (d) 3600
    Ans: ( d ) 3600


    12. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee
    notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of
    notes are equal. What is the total number of notes ?
    (a) 60
    (b) 90
    (c) 75
    (d) 45
    Ans: ( b ) 90


    13. In an organization, 40% of the employees are
    matriculates, 50% of the remaining are graduates and
    remaining 180 are post-graduates. How many employees are
    graduates ?
    (a) 360
    (b) 240
    (c) 180
    (d) 300
    Ans: ( c ) 180


    14. Which of the following writs may be issued to enforce a
    Fundamental Right ?
    (a) Habeas Corpus
    (b) Mandamus
    (c) Prohibition
    (d) Certiorari
    Ans: ( a ) Habeas Corpus


    15. A common High Court for two or more States and/or Union
    Territories may be established by the
    (a) President
    (b) Parliament by making law
    (c) Governor of State
    (d) Chief Justice of India
    Ans: ( b ) Parliament by making law


    16. Who among the following was the Constitutional adviser
    to the Constituent Assembly of India ?
    (a) M. C. Setalvad
    (b) K. M. Munshi
    (c) Jawaharlal Nehru
    (d) B. N. Rau
    Ans: ( d ) B. N. Rau


    17. During the period of Renaissance, the new style of
    architecture first developed in
    (a) Italy
    (b) France
    (c) England
    (d) Germany
    Ans: ( a ) Italy


    18. The Barrah dacoity was the first major venture of the
    revolutionary terrorists of the freedom movement in
    (a) The Madras Presidency
    (b) Punjab
    (c) Bombay-Karnataka
    (d) East Bengal
    Ans: ( d ) East Bengal


    19. Who among the following were popularly known as Red Shirts ?
    (a) Congress Socialists
    (b) Members of Azad Hind Fauj
    (c) Khudai Khidmatgars
    (d) People led by Rani Gaidinliu
    Ans: ( c ) Khudai Khidmatgars


    20. The State in India having dry season for only 3 to 4
    months every year is
    (a) West Bengal
    (b) Kerala
    (c) Mizoram
    (d) Himachal Pradesh
    Ans: ( c ) Mizoram


    21. Which of the following is correctly matched ?
    (a) Gulbarga - Karnataka
    (b) Midnapur - Gujarat
    (c) Wardha - Madhya Pradesh
    (d) Cochin - Tamil Nadu
    Ans: ( a ) Gulbarga - Karnataka


    22. U Thant Award is given for
    (a) Contribution to east-west understanding
    (b) Community leadership
    (c) Social service
    (d) Journalism
    Ans: ( c ) Social service


    23. Bishop Desmond Tutu is the native of
    (a) South Africa
    (b) Cuba
    (c) Tanzania
    (d) Zambia
    Ans: ( a ) South Africa


    24. The first electric railway was opened in
    (a) 1853
    (b) 1885
    (c) 1905
    (d) 1925
    Ans: ( d ) 1925


    25. Machael Ferreira is associated with which of the
    following games ?
    (a) Chess
    (b) Snooker
    (c) Golf
    (d) None of these
    Ans: ( b ) Snooker


    26. ?The Lord of Rings : The Return of the King? won Oscar
    award in how many categories ?
    (a) 10
    (b) 9
    (c) 11
    (d) 12
    Ans: ( c ) 11


    27. As per Census 2001, which of the following States has
    the lowest density of population ?
    (a) Manipur
    (b) Meghalaya
    (c) Nagaland
    (d) Mizoram
    Ans: ( d ) Mizoram


    28. Which of the following is the latest Tank ?
    (a) Akash
    (b) Prithvi
    (c) Arjun
    (d) Bhim
    Ans: ( c ) Arjun


    29. Which of the following pairs is incorrectly matched ?
    (a) Encephalitis - Brain
    (b) Colitis - Colon
    (c) Hepatitis - Liver
    (d) Jaundice - Throat
    Ans: ( d ) Jaundice - Throat


    30. Which of the following type of clothes is manufactured
    by using petroleum products ?
    (a) Rayan Silk
    (b) Terelyne
    (c) Nylon
    (d) Cotton
    Ans: ( c ) Nylon


    31. The function of haemoglobin in the body is
    (a) Transport of oxygen
    (b) Destruction of bacteria
    (c) Prevention of anemia
    (d) Utilization of iron
    Ans: ( a ) Transport of oxygen


    32. Which disease is more common among agricultural workers
    as compared to urban population ?
    (a) Lung?s disease
    (b) Cirrhasis of liver
    (c) Hookworm infection
    (d) Cancer
    Ans: ( c ) Hookworm infection


    33. Biological fixation of nitrogen occurs most commonly in
    which of the following crops ?
    (a) Pulses
    (b) Rice
    (c) Wheat
    (d) None of these
    Ans: ( d ) None of these


    34. Which one of the following grows under the tree ?
    (a) Cabbage
    (b) Bengal gram
    (c) Peanuts
    (d) Castor
    Ans: ( c ) Peanuts


    35. Which of the following is an example of a plant that
    bears seeds but not fruits ?
    (a) Cotton Plant
    (b) Peepal tree
    (c) Eucalyptus tree
    (d) Pine tree
    Ans: ( c ) Eucalyptus tree


    36. Radioactive element which has been found to have large
    reserves in India is
    (a) Uranium
    (b) Thorium
    (c) Radium
    (d) Plutonium
    Ans: ( b ) Thorium


    37. The image formed on the retina of a human eye is
    (a) Real and upright
    (b) Real and inverted
    (c) Imaginary and upright
    (d) Imaginary and inverted
    Ans: ( b ) Real and inverted


    38. In increasing sequence, the major elements present in
    the human body are
    (a) Calcium, iron, sodium, phosphorus
    (b) Calcium, phosphorus, potassium, sulphur
    (c) Calcium, iron, sodium, sulphur
    (d) Calcium, potassium, phosphorus, iron
    Ans: ( a ) Calcium, iron, sodium, phosphorus


    39. A light sensitive compound used in photography is
    (a) Silver chloride
    (b) Silver sulphide
    (c) Silver bromide
    (d) Silver oxide
    Ans: ( c ) Silver bromide


    40. Protective foods in our diet are
    (a) Fats and vitamins
    (b) Carbohydrates and minerals
    (c) Vitamins and minerals
    (d) Proteins and carbohydrates
    Ans: ( d ) Proteins and carbohydrates


    41. The ancient name of Bengal was
    (a) Kamrupa
    (b) Vasta
    (c) Gauda
    (d) Vallabhi
    Ans: ( c ) Gauda


    42. Ahilyabai was the queen of
    (a) Gwaliar
    (b) Malwa
    (c) Jaipur
    (d) Bijapur
    Ans: ( a ) Gwaliar


    43. Morish traveler, Ibn Batutah, came to India during the
    time of
    (a) Ala-ud-din Khalji
    (b) Firuz Shah Tughluq
    (c) Balban
    (d) Muhammed-bin-Tughluq
    Ans: ( d ) Muhammed-bin-Tughluq


    44. The relics of Indus Valley Civilisation indicates that
    the main occupation of the people was
    (a) Agriculture
    (b) Cattle rearing
    (c) Commerce
    (d) Hunting
    Ans: ( c ) Commerce


    45. The Mahabalipuram temples were built by the king of
    ????????. Dynasty
    (a) Gupta
    (b) Chola
    (c) Pallava
    (d) Kushana
    Ans: ( c ) Pallava


    46. The first telegraph line between Calcutta and Agra was
    opened in
    (a) 1852
    (b) 1853
    (c) 1854
    (d) 1855
    Ans: ( b ) 1853


    47. The first discourse of Buddha in Sarnath is called
    (a) Mahabhiniskraman
    (b) Mahaparinirvana
    (c) Mahamastakabhisheka
    (d) Dharmachakrapravartan
    Ans: ( d ) Dharmachakrapravartan


    48. The political and cultural center of the Pandyas was
    (a) Vengi
    (b) Madurai
    (c) Kanchipuram
    (d) Mahabalipuram
    Ans: ( b ) Madurai


    49. What is the correct chronological order of the dynasties
    in which they invaded India ?
    1. Huns 2. Kushanas
    3. Aryans 4. Greeks
    (a) 4, 3, 2, 1
    (b) 3, 4, 2, 1
    (c) 4, 2, 3, 1
    (d) 3, 4, 1, 2
    Ans: ( b ) 3, 4, 2, 1


    50. Who wrote Mitakshara, a book on Hindu law ?
    (a) Nayachandra
    (b) Amoghvarsa
    (c) Vijnaneswara
    (d) Kumban
    Ans: ( c ) Vijnaneswara


    51. Gupta empire declined in the fifth century A.D. as a
    consequence of
    (a) Chalukya raids
    (b) Greek invasion
    (c) Hun invasion
    (d) Pallava raids
    Ans: ( c ) Hun invasion


    52. Who founded the Hindu Shahi dynasty of Punjab ?
    (a) Vasumitra
    (b) Kallar
    (c) Jayapala
    (d) Mahipala
    Ans: ( c ) Jayapala


    53. The main external threat to the Sultanate of Delhi was
    posed by the
    (a) Mughals
    (b) Afghans
    (c) Iranians
    (d) None of these
    Ans: ( d ) None of these


    54. Who among the following was a leading exponent of
    Gandhian thoughts ?
    (a) J. L. Nehru
    (b) M. N. Roy
    (c) Vinoba Bhave
    (d) Jayaprakash Narayan
    Ans: ( c ) Vinoba Bhave


    55. Who were the immediate successors of the Imperial
    Mauryas in Magadha ?
    (a) Kushanas
    (b) Pandyas
    (c) Satvahanas
    (d) Sungas
    Ans: ( d ) Sungas


    56. Both Mahavira and Buddha preached during the reign of
    (a) Ajatashatru
    (b) Bimbisara
    (c) Nandivardhan
    (d) Uday
    Ans: ( b ) Bimbisara


    57. Jahangiri Mahal is located in
    (a) Delhi
    (b) Fatehpur Sikri
    (c) Agra Fort
    (d) Sikandara
    Ans: ( c ) Agra Fort


    58. The percentage of glucose present in the normal urine is
    (a) 0.1%
    (b) 2%
    (c) 9.5%
    (d) 0%
    Ans: ( a ) 0.1%


    59. The magnetic effect of electric current was first
    observed by
    (a) Henry
    (b) Oersted
    (c) Faraday
    (d) Volta
    Ans: ( b ) Oersted


    60. Of the total water on the earth, fresh water reserves
    constitute approximately
    (a) 4.5%
    (b) 2.7%
    (c) 1.2%
    (d) 5.8%
    Ans: ( b ) 2.7%


    61. The black hole theory was discovered by
    (a) S. Chandrasekhar
    (b) Har Gobind Khorana
    (c) C.V. Raman
    (d) S. Ramanujan
    Ans: ( a ) S. Chandrasekhar


    62. The main contribution of the Chola dynasty in the field
    of administration lies in
    (a) Systematic provincial administration
    (b) A well planned revenue system
    (c) A well organized central government
    (d) An organized local self government
    Ans: ( d ) An organized local self government


    63. Who founded the philosophy of Pustimarga ?
    (a) Chaitanya
    (b) Nanak
    (c) Surdas
    (d) Ballabhacharya
    Ans: ( d ) Ballabhacharya


    64. Which of the following battles changed the destiny of a
    Mughal ruler of India ?
    (a) Haldighati
    (b) Panipat II
    (c) Khanua
    (d) Chausa
    Ans: ( b ) Panipat II


    65. ?The Vedas contain all the truth? was interpreted by
    (a) Swami Vivekanand
    (b) Swami Dayanand
    (c) Swami Shraddhanand
    (d) S. Radhakrishnan
    Ans: ( b ) Swami Dayanand


    66. Babur entered India for the first time from the west
    through
    (a) Kashmir
    (b) Sind
    (c) Punjab
    (d) Rajasthan
    Ans: ( b ) Sind


    67. Which was the first among the following ?
    (a) Doctrine of Lapse
    (b) Subsidiary Alliance
    (c) Permanent Settlement
    (d) Double Government
    Ans: ( d ) Double Government


    68. The name of Lord Cornwallis is associated with the
    (a) Dual government
    (b) Maratha wars
    (c) System of subsidiary
    (d) Permanent settlement
    Ans: ( d ) Permanent settlement


    69. Sir Charles Wood?s Despatch of 1854 delat with
    (a) Administrative reforms
    (b) Social reforms
    (c) Economic reforms
    (d) Educational reforms
    Ans: ( d ) Educational reforms


    70. The sea route to India was discovered by the
    (a) Dutch
    (b) English
    (c) Portuguese
    (d) French
    Ans: ( c ) Portuguese


    71. Which of the following pairs is correct ?
    (a) Ashvaghosa - Vikramaditya
    (b) Banabhatta - Harshvardhan
    (c) Harisena - Kanishka
    (d) Kalidasa - Samudragupta
    Ans: ( b ) Banabhatta - Harshvardhan


    72. 4th July, 1776 is important in world history because
    (a) Battle of Plassey started
    (b) Sea route to India was discovered
    (c) English King Charles II was executed
    (d) American Congress adopted the Declaration of Independence
    Ans: ( d ) American Congress adopted the Declaration of
    Independence


    73. Rowlatt Act was passed in the year
    (a) 1917
    (b) 1919
    (c) 192
    (d) 1923
    Ans: ( b ) 1919


    74. Communal electorate in India was introduced through
    which of the following acts ?
    (a) 1909
    (b) 1919
    (c) 1935
    (d) None of these
    Ans: ( a ) 1909

+ Reply to Thread

Quick Reply Any Question?

Similar Threads

  1. Replies: 0
    Last Post: 05-06-2013, 11:30 PM
  2. Replies: 2
    Last Post: 07-02-2013, 08:51 AM
  3. Replies: 2
    Last Post: 13-10-2012, 12:32 AM
  4. Replies: 5
    Last Post: 09-09-2012, 10:57 PM
  5. Replies: 2
    Last Post: 02-06-2012, 09:43 AM