1. #1
    Unregistered

    multiple question and answer about human resource management

    hi friends
    I want some materials which is in type of multiple choice answer about human resource management, as I have exam in the next month. which includes below topics

    1. Human Resource Management
    2. Human Resource Planning
    3. Recruitment & Selection
    4. Human Resource Development: Strategies and Systems
    5. Performance Management & Appraisal
    6. Training and Development
    7. Management of Compensations and Benefits
    8. Rewards & Recognition
    9. Organizational Structure Design and Change
    10. Management Process and Organizational Behavior
    11. Management of Change and Organization Effectiveness
    12. Managing Interpersonal and Group Processes
    13. Emotional Intelligence and Managerial Effectiveness
    14. Transactional Analysis
    15. Industrial Relations & Trade Unions
    16. Labour Laws
    17. Conflict Management
    18. Collective Bargaining and Negations process
    19. Grievance Management
    20. Business Policy and Strategic Analysis
    21. Corporate Evolution and Strategic Management
    22. Cross Cultural and Global Management
    23. International Business Environment
    24. Business Ethics, Corporate Governance & Social Responsibility
    25. Understanding Society and Social Structure
    26. Managerial Economics, Financial Management and Accounting
    27. Quantitative Methods & Research Methodology
    28. Management Information Systems
    29. Human Resource Information System
    30. Total Quality Management

    Sample Question and answer

    (1):-Which one of the following becomes a creative factor in production?
    Ans :- (a).Land (b). Capitl (c). Consuemers (d).Human Resources
    (2):- People cast in the role of contributors to production are called
    Ans :- (a). Capitalist (b). Land owners (c). Human Resources
    (d). Consumers
    (3) :- Wide range of abilities and attributes possessed by people are called as
    Ans :- (a). Management (b). Human Resources (c). Entrepreneur (d). Intreprenuer
    (4) Deployment of which resource is difficult to master
    Ans :- (a). Human (b). Land (c). Capital (d). Natural
    (5) The focus of Human Resource Management revolves around
    Ans :- (a). Machine (b). Motivation (c). Money (d). Men
    (6) Quality- oriented organization primary concern centers around
    Ans :- (a). Coordination (b). Communication (c). Human Resources (d). Discipline
    (7) Quality goals require alignment with
    Ans :- (a). Production (b). Human Resources (c). Finance
    (d). Purchase
    (8) Demand for human resources and management is created by
    Ans :- (a). Expansion of industry (b). Shortage of labor (c). Abundance of capital (d). Consumer preferences
    (9) Management function arises as a result of
    Ans :- (a). Consumer preferences (b). Abundance of capital (c). Expansion of industry (d). Shortage of labor
    (10) Union function arises as a result of employees
    Ans :- (a). Problem of communication (b). Longing for belonging (c). Dissatisfaction (d). Change in technolog
    (11) Human Resource Management is primarily concerned with
    Ans :- (a). Sales (b). Dimensions of people (c). External environment (d). Cost discipline
    (12) Human Resource Management aims to maximize employees as well asorganizational
    Ans :-(a). Effectiveness (b). Economy (c). Efficiency (d). Performativity
    (13):- The difference between human resource management and personnelmanagement is
    Ans:-(a)Insignificant (b) Marginal (c) Narrow (d) Wide
    (14) Human Resource Management function does not involve
    Ans:- (a)Recruitment (b) Selection (c) Cost control (d) Training
    (15) Which one is not the specific goal of human resource management?
    Ans :- (a) Attracting applicants ( b)
    Separating employees (c)Retaining employees
    (d)Motivating employees
    (16) Identify which one is an added specific goal of human resource management
    Ans:- (a)Retraining(b)Learning (c) Unlearning
    (d) Separating
    (17) Identify the top most goal of human resource management
    Ans:- (a) Legal compliance (b) Competitive edge (c) Work force adaptability (d) Productivity
    (18) To achieve goals organizations require employees
    Ans:- (a)Control (b) Direction (c) Commitment
    (d) Cooperation
    (19):- Human resource management helps improve
    Ans :- (a)Production (b) Productivity (c) Profits (d) Power
    (20) The amount of quality output for amount of input means
    Ansa) Production (b) Productivity (c) Sales increase (d) Increase in profits
    (21) Responding to employees and involving them in decision making is referred to as
    Ans :- (a) Quality of work life (b) Autonomy (c) Empowerment (d)Preaction

+ Reply to Thread

Quick Reply Any Question?

Similar Threads

  1. Replies: 2
    Last Post: 06-07-2013, 11:54 AM
  2. Replies: 0
    Last Post: 14-05-2013, 09:25 AM
  3. Replies: 4
    Last Post: 10-05-2013, 05:52 PM
  4. Replies: 0
    Last Post: 16-03-2013, 09:29 AM